14/8/22

Com fer ratafia


Abans que arribés el Jägermestre, ja teniem la ratafia. Cadascú la fa a la seva manera, compartiré la que varen compartir amb mi, i algunes idees extres.

D'entrada, cal un recipient de vidre que marcarà el "tamany del lot" -sempre ens semblarà que vam fer curt-, i tota aquesta sèrie d'ingredients.
 
més saludable que una amanida!

Recepta a continuació:

Nous verdes
Menta
Anís
Canyella
Mª Lluïsa
Romaní
Lavanda
Fonoll
Salvia
Camamilla
Til·la
Llimona
Taronja
Sucre
Alcohol anisat sec, 43º



Començarem amb el sucre, i acte seguit, la base de la ratafia, les nous verdes. Son l'ingredient bàsic que la pot distingir d'altres begudes.


Després afegirem tota la resta, i per acabar l'alcohol, que haurà d'inundar tot el contingut fins dalt, i un xic més (fallo en les fotos). Suaument mourem el contenidor donant la volta per a que tot quedi impregnat.


Ara tenim la base de la ratafia, i la tanquem el més estancament possible afegint una mica de roba a la rosca, i si cal es pot encintar.


Aquest recipient transparent, el tindrem a sol i serena 40 dies. On més il·luminat el deixem, millor. Cada setmana, li haurem de donar una volta suau per homogeneïtzar i tornar-lo a deixar com estava. Al llarg dels dies anirà agafant el color característic de la ratafia.


evolució setmanal del bronzejat

Passats els 40 dies, és el moment de filtrar. Dependrà de com de fins vulguem ser; amb dos filtres simples de té, en sèrie, sembla suficient. Es recomanable premsar el contingut sòlid per acabar de treure'n tota l'essència. L'envàs final convé que sigui del vidre més fosc possible.


Ara la podrem tastar, i ajustar la dolçor afegint almívar (aigua amb sucre). Per tant, d'entrada podem fer curts i no serà cap drama.

L'últim pas, serà mantenir la ratafia reposant apartada de la llum uns dos mesos -fins a anys, amb el temps va millorant!!-.

Ara que ja hem fet la nostra primera ratafia, és el moment de preparar la segona, i dona-li el nostre toc, per exemple:
  • Afegint altres herbes de la nostra collita.
  • Substituir sucre per fulles d'estèvia (el sucre contribueix a la ressaca..).
  • Fer la versió de l'antic Egipte. Segons aquest lloc amb:
    • julivert, coriandre, comí, fenogrec, comí, romaní, sàlvia, menta, canyella i garrofa.
    • o amb les de momificar, que ja és un tema més delicat.. 

Doncs res, a prendre-se'n un xarrupó ben fresquet !


1 comentari: