5/9/10

Anti-optimització nipona

Ja fa un temps se'm va creuar la qüestió de com s'organitzen els simbols japonesos -kanji-? Al ser cada kanji el propi concepte -fins que no es posen en context poden voler dir coses diferents!-, enlloc de ser descomposable per lletres o síl·labes a les que se'ls pot otorgar un ordre.

Resulta que en l'aprenentatge dels kanjis, a part del significat, s'hi inclou la propia escritura, no és només important el resultat final, sinó que s'ha d'aconseguir seguint un ordre determinat, doncs és així com s'organitzen, per nombre de traços, i per als que tenen el mateix nombre, segons l'ordre en que es fan.

Tenint en compte que n'existeixen més de 10.000 -un professor de litaratura en pot coneixer set mil-, dominar-los requereix un esforç que no assumeixen altres cultures.

Altres coses que m'han cridat l'atenció:
  • els kanjis son importats de la Xina, però no per la rel·lació del símbol/concepte, sinó pel seu só -enginyeria inversa a lo bèstia-. Amb algunes excepcions com foc (火).
  • en japonés, les paraules es poden escriure o bé amb kanjis, o bé en hiragana -on els símbols son síl·labes- que es va utilitzar per crear noves paraules durant l'aïllament de Japó, o en katakana, semblant al hiragana però utilitzat sobretot per paraules estrangeres -Espanya és Supein, França és Furansu, killer és kira, street fighter, [esturitu faitah]!!!-. Tres maneres de dir el mateix, sense comptar el rōmaji, que és el nostre alfabet!.
  • el ministeri d'educació va publicar una llista amb els 1.945 kanjis "bàsics", y en quin curs s'han d'aprendre, 1006 fins a 6e de primaria.
Realment tot semblen impediments, potser els ajuda a desenvolupar-se més en algun aspecte, però dona la impresió de ser poc òptim.

kame és tortuga, i kame hame ha, és sopa de tortuga!! (dnke fede)

1 comentari:

  1. Tret d la compta del banc, literal, "BIZINESUHOTERU". "Busines Hotel".. uff

    ResponElimina